Ta kjøkkenryddingen et steg videre – 4 tips
- Monica E. Moltumyr
- 27. nov. 2024
- 3 min lesing
Oppdatert: 22. mars
Har du tenkt på at noen av kjøkkenredskapene dine kan avgi mikroplast og giftstoffet PFAS? Ta kjøkkenryddingen et steg videre og fjern disse fra skap og skuffer.
Det skal ikke være nødvendig å være redd for alt, så hvis du er litt lei av alt vi må passe oss for kan jeg si meg enig! Men det er enkelte ting som forskning viser ikke er sunne for deg og familien din, og disse er greie å få luket ut.
I tillegg til hva du kan rydde bort, skal du også få 4 tips om trygge produkter, som også kan bli fine gaver som passer hele året.
[Inneholder annonse / lenker til Christiania Glasmagasin]

Som KonMari ryddekonsulent, er det flere år siden jeg ble ferdig med å organisere både hjem og kjøkken. Men i det siste har jeg tatt ryddingen ett steg videre for å fokusere på et tryggere og mer giftfritt hjem for hele familien.
Kjøkkenrydding – tenk over dette
Et ryddig og organisert kjøkken gjør det lettere å lage mat, og det er ikke uten grunn at dette viktige rommet blir kalt hjemmets hjerte.
I det siste har det vært økende fokus på blant annet mikroplast som havner over i kroppen vår, og ikke minst stoffet PFAS som er blitt brukt i kjeler, stekepanner og matemballasje.
Kan det være at du har en del ting på kjøkkenet som med fordel kunne fjernes?
Tips 1: Kjøkkenredskaper uten skadelige stoffer
Har du gamle kjøkkenredskaper i plast som du bruker når du steker, øser opp mat og rører i sausen? Disse kan avgi mikroplast, og spesielt de som brukes til steking og hakking i maten.
Mange plastredskaper kan inneholde Bisfenol A (også kalt BPA), eller andre stoffer som kan lekke ut, spesielt når de utsettes for varme. Gå heller for redskaper i miljøvennlige og naturlige materialer som tre, stål eller silikon som tåler høye temperaturer.
Du skal få et eksempel på en trygg stekespade som er laget i rustfritt stål, med silikontupp. Jeg har den eksakt samme hjemme, og den er fremdeles veldig fin etter flere måneders bruk:
Tips 2: Giftfrie stekepanner – resirkuler de gamle
Visste du at mange tradisjonelle stekepanner med nonstick belegg, inneholder kjemikalier som frigjøres når de blir varme, og spesielt hvis belegget er blitt stripet opp? En keramisk stekepanne er et trygt og miljøvennlig alternativ.
Jeg skaffet en keramisk stekepanne uten PFAS fra Christiania Glasmagasin, som jeg nå har testet ut over en tid, og er veldig fornøyd. Den er lett å få ren etter bruk, og har en jevn varmefordeling.
Tips 3: Skjærebrett – velg riktig materiale for riktig oppgave
Slitte skjærebrett i plastikk avgir mikroplast og kan samle bakterier i de dype rillene. Disse kan med fordel resirkuleres.
Husk, plastskjærebrett skal ikke i dunken for matemballasje, men helst leveres som plastikk på gjenvinningsstasjonen, eller i restavfall hjemme. Hvis du er i tvil om hvor du skal kaste ting er siden Sortere en god plass for informasjon.
På et kjøkken vil du fremdeles trenge skjærebrett i plastikk som du, av hygieniske årsaker, bruker på kjøtt. Men det burde byttes ut når slitasjen er veldig synlig.
Ellers er skjærebrett i tre et giftfritt og miljøvennlig alternativ du kan bruke på brød og grønnsaker.
Tips 4: Matbokser, drikkeflasker og matbeholdere i glass eller metall
Beholdere av plastikk kan overføre uheldige stoffer i mat og drikke, spesielt hvis de er oppskrapet eller gamle.
Hvis du tar en kjøkkenrydding, og finner noen beholdere som er for slitt, pass på å levere dem til miljøvennlig resirkulering.
Matbeholdere som som er ganske nye og fine, og ikke skal utsettes for varme, kan du gjerne bruke en stund til. Og så kan du gradvis bytte dem ut med mer varige og trygge materialer som rustfritt stål og glass.
Rydd med gode ting i siktet
Rydding etter KonMari metoden handler om å omgi seg med ting som gir glede. Det å velge giftfrie og trygge produkter er en forlengelse av denne tankegangen synes jeg.
Er du klar til å rydde bort både rot og skadelige materialer? Håper du rydder med gode ting i siktet, hvor du også omringer deg med ting som er bra for helsen. Og husk, å ha det perfekt ryddig – trenger absolutt ingen.
Hilsen Monica E. Moltumyr
Sertifisert KonMari konsulent / profesjonell ryddehjelp og organisering
Les også:
Rydde og organisere kjøkkenet - 5 fordeler
Reduser matsvinn hjemme - Tips fra Framtiden i våre hender
Comentários