top of page

Planlegge konfirmasjon? 8 ryddige tips

  • Forfatterens bilde: Monica E. Moltumyr
    Monica E. Moltumyr
  • 15. aug. 2024
  • 4 min lesing

Oppdatert: 24. mars


Skal du eller noen du kjenner planlegge konfirmasjon? Hold skuldrene lave og kostnadene nede med disse tipsene


Med god oversikt og smarte grep kan du skape en minnerik og hyggelig feiring uten at budsjettet sprekker.


Du skal få 8 ryddige tips for å planlegge og gjennomføre dagen – pluss bonustips for hvordan du kan spare tusenvis av kroner!



[Inneholder annonse / lenke til Gullfunn]

bunadssølv. Planlegge konfirmasjon

Foto: Gullfunn



Planlegging av konfirmasjon steg for steg



  1. Idemyldring med konfirmanten

Start planleggingen med en samtale med hovedpersonen selv. Hvordan ser de for seg dagen?


Hvis du spør, har ungdommen din sikkert tanker og meninger om alt fra klær/bunad, mat, selskapslokale, pynting og gjesteliste.



2. Tidsplan


Når du har oversikt over hva som må på plass, sett opp en tidsplan og prioriteringsliste. Noen ting bør være litt på plass i god tid:


  • Selskapslokale – Bestill tidlig hvis du ikke skal ha feiringen hjemme.


  • Bunad og festklær – Skal eventuell bunad sys om, eller må dress bestilles? Sørg for å være ute i god tid, spesielt før høysesong på våren.


  • Mat og servering – Skal dere bestille catering, lage maten selv, eller gå for litt av begge deler?

Jo tidligere du planlegger, desto mindre stress blir det i innspurten.



3. Budsjett


Budsjett er kanskje ikke det morsomste, men det hjelper deg få oversikt og kontroll. Sett opp et regneark med poster som:


  • Mat og drikke

  • Antrekk (bunad/smykker/dress/sko)

  • Lokale og pynt

  • Fotografering

  • Gaver til konfirmanten

  • Takkekort


Sluttsummen kan raskt bli høyre enn forventet, men med en konkret oversikt vil du lettere se hva du kan stramme litt inn på.


Planlegges kjøp av smykker eller søljer er det lurt å følge med på Gullfunn sine gode tilbud her



4. Gjester


En ting er planlegging av gjesteliste og invitasjoner, men tenk også over om det kommer gjester langveis fra. Trenger de overnatting? Er det noen som kan innlosjeres privat hos deg eller noen andre? Hvis hotell passer bedre, vær behjelpelig med å tipse dem om aktuelle steder i nærheten.


Tenk også etter om noen trenger transport til og fra selskapslokale eller kirke.


kirke. planlegging av konfirmasjon

5. Få hjelp med praktiske oppgaver


Blant annet rydding av bord, oppvask og baking i forkant er det herlig å få bistand med. Hvem kan du spørre om hjelp? Sett opp en liste og ta kontakt med dem god tid før konfirmasjonen.


Hvis du får hjelp fra noen du ikke kan gi en gjenytelse til, gi dem gjerne en liten gave eller godtgjørelse som takk for strevet – ikke bare en blomsterdekorasjon eller matrester som uansett var innkjøpt i anledning konfirmasjonen.



6. Sang og taler – skal, skal ikke?


Når det kommer til sang og taler er det viktig å gjøre det som føles naturlig. Noen syns slikt er helt topp, imens andre foretrekker å ikke holde tale eller skrive sanger.


Trenger du inspirasjon kan du gå inn på denne siden for tips rundt konfirmasjonstaler.


Husk: Konfirmanten er kanskje i en alder der de lett blir flaue, så vær litt selektiv hva du forteller om. Spøk heller med egne foreldretabber, og vis til hvilken flott ungdom dere har fått "til tross" for det.



7. Borddekking og pynt – enkelt eller mer storslått?


Det fins så mye flott inspirasjon rundt borddekking, så det skriver jeg ikke mye om.


Ofte kan minimalistisk pynting være minst like flott som noe mer storslått. Det er fins ikke én mal, men gå for det som passer dere.


  • Minimalistisk stil? Noen fine blomster, stearinlys og servietter kan være nok.


  • Liker dere mye pynt og farger? Kjør på – dette er deres dag!


  • Gjør-det-selv? Lag invitasjoner og bordpynt selv, eller la konfirmanten være med. Det kan gi et ekstra personlig preg.



8. Etter konfirmasjonen – takkekort og refleksjon


Svosj sa det og så er dagen plutselig over! Kanskje ble det mye herlig restemat og kaker som kan fryses, og nytes, over tid.


Eller er det noen eldre i nabolaget ditt som sitter mye alene og ville satt pris på å få levert en smakebit? Blir du samtidig invitert inn på en kaffe, si ja takk med et smil


Sist, men ikke minst – Takkekort. Samtidig som de skrives, reflekter litt over feiringen. Hva fungerte godt og hva kunne eventuelt blitt gjort annerledes? Dette er gull verdt for deg eller andre som skal planlegge konfirmasjon senere.


Og så over til sparetipsene...


dekket festbord. Planlegg konfirmasjonen

Bonustips spar penger på konfirmasjonen



Konfirmasjon trenger absolutt ikke koste en formue. Her er noen sparetips:



  • Spare penger på invitasjoner og bordpynt: Lag alt selv, eller søk etter rimelige alternativer på nett.


  • Spare penger på mat: For deg som ønsker å ikke lage maten selv, er ofte buffet rimeligere enn kuvertpris. Et annet budsjettvennlig alternativ er rømmegrøt med spekemat.


  • Spare penger på lokaler: Har du plass til alle gjestene hjemme, eller kjenner du noen private som vil stille hjemmet sitt disponibelt til en rimelig pris (eller kanskje til og med gratis)?


  • Spare penger på klær: Ungdom, og spesielt gutter, kan ha noen veldig veksthopp i denne perioden, så det kan bli bomkjøp å skaffe dress på salg et år i forveien. Men innkjøp et par måneder før bør være innafor. Bruktbutikker kan også ha mye fint.


  • Spare penger på smykker og søljer: På denne posten kan du spare tusenvis ved å følge med på priser! Få oversikt over Gullfunn sine tilbud HER (Du får med byttelapp, selv for det som kjøpes fra nettsiden).


Til slutt – husk at konfirmasjonsdagen handler om å feire ungdommen din. Uansett om feiringen er stor eller liten, er det viktigste at den blir hyggelig og minnerik ♡


Lykke til!



Hilsen Monica E. Moltumyr


Sertifisert KonMari konsulent / profesjonell organiserer og ryddehjelp

 

Les også:


 
 
 

Comentários


bottom of page