top of page
Søk
Forfatterens bildeMonica E. Moltumyr

Hvordan få familien til å rydde – og takle bedre andres rot?

Oppdatert: 13. des.



Blir du frustrert av andres rot? Er du lei av at det er nesten bare du som rydder hjemme?


Det er faktisk mulig å få andre i bidra mer med husarbeidet, selv om det så klart ikke finnes en mirakelkur som passer alle.


Damer i ryddig kjøkken. Få familien til å rydde

Hvordan få andre til å rydde? 8 måter


1. Gå foran som et godt eksempel


Har du ryddet og organisert dine egne personlige eiendeler, og viser den gode effekten det har på deg, vil det i flere tilfeller smitte over på andre.


Etter en ryddeprosess vil du lete mindre, spare tid, gjerne shoppe mer fornuftig og bli mindre stresset. Flere vil la seg inspirere av det og ønske det samme for seg selv.



2. Ikke kast ting som tilhører andre


Den beste måten å få noen til å bli en motstander av opprydding, er å snik-kaste deres ting.


Joda, det kan være fristende å hive andres slitte klær eller ubrukte greier. Men gjør du det, vil du skade tilliten og gjøre at vedkommende kanskje motsetter seg det meste du foreslår underveis i ryddeprosessen.



3. Ha definerte områder for personlige eiendeler



Har du gjort jobben med å organisere det du eier, er det viktig at dine områder blir definert.


For eksempel ditt område for klær, er bare ditt. Og arkivboksen med dine personlige papirer, skal ikke invaderes av andres papirer.


Da vil du faktisk oppleve å takle bedre andres rot, siden dine soner er akkurat slik du vil ha dem. Følelsen av å åpne dine egne skap og skuffer, hvor innholdet nesten skinner litt mot deg, føles herlig!


Andre i hjemmet kan også med fordel få definerte områder for sine private eiendeler. På den måten føler mange større ansvar for sitt. Og roter de litt i egne skap og skuffer får de kanskje bare gjøre det da? Frem til din ryddeglede forhåpentligvis smitter ja.



4. Bruk merkemaskin


Kanskje har du tatt på deg jobben med å rydde og organisere fellesarealer, men opplever at ikke alle husker hvor ting skal ligge?


En merkemaskin i slike tilfeller er gull verdt!


Sett merkelapper på hyller, bokser og andre steder det trengs. Gjerne overdriv litt i begynnelsen frem til ting sitter.


Har du barn som ikke har lært seg å lese, kan du eventuelt skrive ut bilder som kan limes på kommoder, skuffer, lekekasser osv.


Barn vil ofte like å være med på ryddeprosessen, på det nivået som passer for sin alder.



Ryddig hylle. Få familien til å hjelpe med rydding

5. Husk å skryte


Når du ser noen gjøre noe positivt, husk å bemerk det på en hyggelig måte. Ofte er det dessverre lettere å kommentere negative ting, enn når noen prøver å gjøre noe bra.


Både barn og voksne liker å vite at det de gjør blir sett og satt pris på.



6. Ikke ta ansvar for alt alene


Har du personlige egenskaper som gjør at du takler godt ansvaret rundt rydding og organisering hjemme, er ikke det negativt. Men du vil risikere å bli utbrent hvis du alltid gjør mesteparten på egen hånd, i tillegg til jobb og andre forpliktelser.


Og for oss som er i overkant systemhoder, (jepp... snakker litt om meg selv her) må la andre slippe mer til, selv om utførelsen ikke blir akkurat slik vi selv ville gjort det.


Enkle og oversiktlige lister over faste gjøremål, som kikkes på i felleskap en fast dag i uken, er til god hjelp for å fordele oppgaver litt jevnere utover.




7. Koble en ny vane mot en gammel


Nye vaner kan ta tid å bygge, men det fins noen snarveier.


Pleier du for eksempel å be noen vaske servanten på badet, men de husker aldri på det?


Ett knep kan være å koble det som skal bli en ny vane, sammen med det å ta en dusj. Altså, hver gang vedkommende dusjer, blir det en fast oppgave å tørke over vasken etterpå.


Da har en ny vane, blitt koblet sammen med en vane som allerede var etablert.



8. Innfør ryddetid for familien


Jeg glemmer aldri en gang for flere år siden, da jeg skulle hente min eldste i barnehagen. Det var mot tampen av dagen, og det gikk småtasser rundt og ryddet med stor iver. De hadde nemlig sin faste ryddetid som jeg dumpet rett inn i.


Etter den skjellsettende opplevelsen, begynte jeg å ha økter med ryddetid hjemme også. Det har vært til hjelp for å få både små og store mer med på hverdagsryddingen.


Sett mobilen på 15 minutter (eller mindre) nedtelling og bruk tiden til å for eksempel nullstille hjemmet før kvelden.


Men husk samtidig at barn er naturlig litt rotete av seg, og det er viktigere at de leker, vokser og utvikler seg, enn at de skal ha et ryddig rom hele tiden.



Ryddig hus, men dropp perfeksjon


Det er ikke feil å ønske seg et ryddig hus hvor ting er på sin plass. Men siktes det mot noe som ligner en skinnende butikkutstilling, er det neppe et sunt mål.


En slik standard blir vanskelig å holde ved like og vil skape krangel og stress. Rydding og organisering skal gjøre livet enklere, ikke mer komplisert. Men det er så klart viktig at familien er et team som gjør ting sammen, også husarbeidet



Gode ønsker fra meg.


Monica


Sertifisert KonMari konsulent / profesjonell ryddehjelp og organisering

 

Les også:


Comments


bottom of page