top of page

Diderot effekten – Ikke la deg lure!

  • Forfatterens bilde: Monica E. Moltumyr
    Monica E. Moltumyr
  • 12. feb.
  • 3 min lesing

Har du noen gang kjøpt et nytt møbel eller klesplagg – bare for å oppdage at ting du eide fra før plutselig ser slitt og malplassert ut i forhold? Og så endte du opp med å kjøpe mer enn du planla?


Da har du sannsynligvis vært ute for Diderot-effekten.


Dette psykologiske fenomenet kan føre til overforbruk av penger, men også overflod og rot i hjemmet ditt. Bli med videre så skal vi kikke litt på hva Diderot effekten er og hvordan du kan unngå å la deg lure.


blå skinnstol ved bord. Diderot effekt kan trigge kjøp

Diderot effektens opprinnelse


Selve navnet Diderot kommer fra den franske filosofen Denis Diderot, som gjorde en interessant oppdagelse helt tilbake på 1700-tallet. Han la merke til et psykologisk fenomen som kan lede oss mennesker inn i en ubevisst forbruksspiral.


Diderot forklarte det i et essay som heter "Regrets on Parting with my old dressing gown", som handler om at han fikk en luksuriøs og vakker slåbrok fra en venn. Gaven likte han veldig godt, men da han tok den med til garderoben sin, bleknet alle de andre tingene hans i forhold. Det endte med at han byttet ut en og en ting med noe nytt, helt frem til alt var like flott som slåbroken han mottok. Til og med møbler og kunst ble til slutt byttet ut.


Kort oppsummert handler Diderot-effekten om hvordan én oppgradering og anskaffelse av noe nytt, kan skape en dominoeffekt av nye behov. Den handler også om status, og at vi mennesker ofte vil fremstå på en viss måte – også ved hjelp av ting vi eier.



3 eksempel på Diderot effekten. Kjenner du deg igjen?


  1. Hjemmeorganisering: Du har ryddet og organisert hjemme og kjøpt et par plastkasser du trengte. Men plutselig ser kassene du hadde fra før så slitne ut i forhold! Ikke er de samme høyde som de nye heller, og er plasten litt mer matt? Jaja... så får du bytte ut alle for å få visuell harmoni i hyllene.


  1. Shopping av klær: Du fant du en lekker kåpe i butikken, men når du tok den med hjem begynner du å kjenne misnøye over andre ting i skapet. Trenger du egentlig nye sko som matcher? En annen veske? Plutselig har én ny ting ført til flere uplanlagte kjøp.

  1. Oppussing hjemme: Du bestemmer deg for å investere i ny kjøkkeninnredning. Men gulvet, passer det egentlig inntil? Det også trenger oppdatering. Og hva med lampen i taket? Det ene valget drar det neste med seg, og plutselig har du doblet budsjettet.



Noen ganger er det helt riktig å oppgradere og skaffe seg nye ting, men det er greit å skille mellom det som er et reelt behov – og hva som handler om noe annet.


Du skal få noen tips for hvordan du kan bli mindre påvirket av Diderot effekten.


Dame som shopper klær i butikk. Unngå diderot effekten

Hvordan unngå å bli lurt av Diderot effekten?


  • Bevisstgjøring: Nå som du er kjent med hva Diderot effekten kan føre til, blir du mer forberedt neste gang den gjør seg gjeldende. Vær også klar over at markedskreftene spiller bevisst på Diderot effekten for å selge deg mer enn du trenger.


  • Finn din personlige stil: Jo tryggere du blir på din egen smak, enten det gjelder klær eller innredning, desto mindre lar du deg rive med av impulsive oppgraderinger.


  • Unngå fristelser: Det er lurt å ikke bruke handlesenter som sosiale tidsfordriv, siden fristelser står i kø. Uadressert reklame i postkassen er også greit å slippe, hvis det leder til overforbruk. Det er mange måter du kan lære deg å unngå bomkjøp.


  • Husk, du er ikke tingene dine: Det er ikke stort hus, dyr bil og flotte eiendeler i overflod som definerer din verdi som menneske. Kanskje du vil finne enda mer lykke i å leve enklere og med færre ting?



💬 Har du selv opplevd Diderot-effekten? Da er vi i så fall minst to!

Del gjerne i kommentarfeltet – jeg vil høre hva du tenker



Vennlig hilsen


Monica E. Moltumyr

Sertifisert KonMari konsulent / profesjonell organiserer og ryddehjelp

 

Les også:


  • Overflod? Savner du hjelp med rydding og systemer fra noen du kan stole på? Klikk her

  • Gaver til dem som "har alt"? Unngå disse gavene

  • Overforbruk - Siden 1990 har vi doblet forbruket vårt. Les flere fakta

 
 
 

Comments


bottom of page