Decluttering er et engelsk ord som blir brukt om bli kvitt rot. Det handler ikke bare om å rydde, men å kvitte seg med ting som gjør at lagringssteder flyter over.
Både du og hjemmet ditt trenger pusterom i form av ledig plass ♡
I dag handler innlegget verken om KonMari metoden eller systemer, men helt enkelt 3 konkrete tips du kan begynne å bruke allerede i dag.
3 tips til hvordan du gjør "decluttering" enklere
Gjennomfører du disse tipsene vil du oppleve mer ledig plass, både fysisk og mentalt. Ting, og da spesielt overflod, krever nemlig mer av deg enn det du først tenker over.
Tips 1 – Gjør utsiling til en vane
For eksempel når du står og lager mat, vær på utkikk etter ting på kjøkkenet som du vet du aldri bruker, eller har mange ekstra av. Sil ut og la det heller gå til noen som kan få bruk for det.
Og skal du male eller pusse opp? Gå samtidig over all maling og gamle koster som står igjen fra tidligere oppussingsprosjekt. Kan flere redskap og malingsspann kastes? Sannsynligvis.
Tips 2 – En-inn, en-ut prinsippet
Har du akkurat passelig med lagringsplass til tingene dine, blir det snart overfylt hvis du ikke kvitter deg med ting etter hvert som du skaffer nytt. Vil du ha en ny ytterjakke, men skapet er fullt? En ny jakke inn, en jakke ut.
Jeg skjønner det kan bli fristende å kjøpe flere skap eller finne annen lagring, i stedet for å gi slipp på den ekstra jakken. Og noen ganger er det rett å gjøre nettopp det. Men lokkes du stadig til å skaffe flere lagringsløsninger, vil hjemmet ditt føles overfylt og du mister oversikten – uansett hvor mange kvadratmeter du har å boltre deg på.
Bruk også en-inn, en-ut prinsippet på andre ting du eier. Bare pass på at det ikke leder deg inn i en bruk og kast holdning, men at prinsippet blir brukt på en balansert og bærekraftig måte.
Og det tredje og siste tipset er...
Tips 3 – 30 dagers utfordring
Utfordringen går slik: På dag 1, finn en ting du kan gi bort eller kaste, på dag 2, to ting osv. På denne måten kan du varme litt opp "gi bort muskelen" hos deg og kanskje hele familien. Lokker du med en hyggelig premie, kan det motivere både unge og voksne til å bli med.
Sett donasjonene på et eget område og lever dem til et fint veldedig formål i nærområdet ditt etter de 30 dagene er omme. Belønningen etter dag 30, kan for eksempel være en hyggelig aktivitet som alle kan glede seg til. Ikke la den aktiviteten være garasjesalg, he-he.
Forebygg nytt rot på denne måten
Det å gjennomføre grunnrydding, organisering og decluttering er herlig! Men hvis du skal forebygge rot og ny akkumulering av ting, er vedlikehold helt essensielt. Uansett om det handler om systemer satt opp, eller forebygging av ny overflod.
Hva er det du drømmer om når det kommer til hjemmet og livsstilen din? Er det noe du hadde sett frem til hvis du fikk det mer ryddig og luftig rundt deg?
Håper du får omgivelser som gir masse glede, og at du får kjenne skuldrene senke seg idet du går inn ytterdøren hjemme ♡
Del gjerne artikkelen på Facebook hvis du tror flere trenger tips om hvordan de siler ut overflod på en god og bærekraftig måte.
Hilsen Monica E. Moltumyr
Sertifisert KonMari konsulent / profesjonell organiserer og ryddehjelp
Rydd deg fri AS
Les også:
Declutter - forklaring og synonym fra ordbok
Comentarios